Νέα / Ανακοινώσεις

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ: Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ [3 ΤΟΜΟΙ] - ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ

Σέφης Αναστασάκος: "Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και η εποχή του" (3 τόμοι)

(Ιστορική και πολιτική βιογραφία του Μαύρου Καβαλάρη)

Μετά από έρευνα για δεκαπέντε χρόνια, σε κρατικά και ιδιωτικά αρχεία, καθώς και σε διάφορες βιβλιοθήκες και μετά από συγκέντρωση μαρτυριών και ντοκουμέντων για τη ζωή και τη δράση του Μαύρου Καβαλάρη, ο συγγραφέας Σέφης Αναστασάκος ολοκλήρωσε την ιστορική και πολιτική βιογραφία του Νικόλαου Πλαστήρα, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε 3 τόμους.


Ο Πλαστήρας, τον οποίο η Πολιτεία, για τη γενικότερη προσφορά του, ανακήρυξε «Άξιο της Πατρίδος», είναι η πιο σφριγηλή φυσιογνωμία που κυριάρχησε στην Νεότερη Ελληνική Ιστορία και αποτέλεσε μοναδικό διαχρονικό παράδειγμα Δημόσιου Άνδρα, με ήθος και ανιδιοτέλεια, υπηρετώντας την Πατρίδα του και υπερασπιζόμενος τα δίκαια του Ελληνισμού ως Στρατιώτης, ως Επαναστάτης και ως Πολιτικός.


Καταγόμενος από φτωχή και αγροτική οικογένεια, ανήλθε στα ύπατα αξιώματα της χώρας, χωρίς να ξεχάσει την ταπεινή προέλευσή του, χωρίς να χάσει την απλότητα και την ανθρωπιά του και χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να είναι ο άνθρωπος του Χρέους και του Καθήκοντος. Παρών σε όλα τα εθνικά προσκλητήρια, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στο Μακεδονικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική Εκστρατεία, υπήρξε ο Επαναστάτης το 1922, ο Συμφιλιωτής το 1945 και ο Πρωθυπουργός της Αλλαγής το 1950.


Αυτή η θρυλική μορφή παρουσιάζεται στο βιβλίο «Ο Πλαστήρας και η εποχή του», του συγγραφέα Σέφη Αναστασάκου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας. Στο βιβλίο αυτό των 2.000 σελίδων, περιλαμβάνονται επίσης άγνωστα στοιχεία και σπάνιες φωτογραφίες, ενώ γίνεται αναλυτική αναφορά σ' ολόκληρη τη Νεοελληνική Ιστορία με ιδιαίτερα κεφάλαια, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να παρακολουθήσει καλύτερα την επική διαδρομή του Μαύρου Καβαλάρη, στην «εποχή» στην οποία έζησε και έδρασε.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ένα έργο - σταθμός

Σέφης Αναστασάκος : «ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και η εποχή του»,

(3 ΤΟΜΟΙ)

(ιστορική και πολιτική βιογραφία του Μαύρου Καβαλάρη)

 

Μετά από διεξοδική έρευνα για δεκαπέντε και πλέον χρόνια σ' ελληνικά και ξένα αρχεία και μετά από ανεύρεση και μελέτη ντοκουμέντων και εγγράφων σε ιδιωτικές και κρατικές συλλογές, ο συγγραφέας ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ ολοκλήρωσε την ιστορική και πολιτική βιογραφία του Νικ.ΠΛΑΣΤΗΡΑ, η οποία κυκλοφορεί σ' ένα 3τομο βιβλίο απ' την «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ».

 

Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε πολλά άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Νικόλαου ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ως Στρατιώτη, ως Πολιτικού και ως Ανθρώπου. Στην πολυκύμαντη διαδρομή των δύσκολων χρόνων του Ελληνισμού στην Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία, ο συγγραφέας σκιαγραφεί, με αντικειμενικότητα και σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα, τον Άνθρωπο του Χρέους, τον Μαύρο Καβαλάρη και αναδεικνύει αρχές και αξίες που ο μεγάλος αυτός Πατριώτης διάλεξε να υπηρετήσει.

 

Ο Πλαστήρας, όπως είναι γνωστό, αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα δημόσιου άνδρα, που διέθετε πατριωτισμό, γενναιότητα, πολιτικό ήθος και σταθερή προσήλωση προς το Καθήκον, αρετές για τις οποίες, η Πολιτεία τον ανακήρυξε «Άξιον της Πατρίδος».

 

Παράλληλα με την παρουσίαση και περιγραφή των σταθμών της ζωής του ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό αναφέρεται λεπτομερειακά και στην ελληνική ιστορία και τα «συμβάντα», για εβδομήντα και πλέον χρόνια της περιόδου αυτής, απ' το 1878 μέχρι το 1953, χρόνος θανάτου του βιογραφούμενου. Με τον τρόπο αυτό, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει καλύτερα την διαδρομή της πολυτάραχης ζωής του ΠΛΑΣΤΗΡΑ, προσεγγίζοντας στο μεταξύ τις ιστορικές εξελίξεις που στο μεταξύ λάβαιναν χώρα. Η πληρότητα δε των ιστορικών αυτών αναφορών, στο τρίτομο έργο, προσδίδει την δυνατότητα ν' αποτελούν αυτές ένα βιβλίο μέσα στο βιβλίο, όπως και ο ίδιος ο αναγνώστης θα διαπιστώσει.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ το ΕΡΓΟ

 

Το όλο έργο (των 3 τόμων και 2.000 σελίδων), διαιρείται σε 15 μέρη - περιόδους, σε 50 κεφάλαια και 600 υποκεφάλαια, περιέχει δε 1700 παραπομπές και υποσημειώσεις, ενισχύοντας την τεκμηρίωση των ιστορούμενων γεγονότων και αναφορών. Αναλυτικότερα:

 

Ο Α' τόμος περιλαμβάνει την περίοδο απ' το 1878, έτος απόφασης προσάρτησης της Θεσσαλίας, μέχρι τον Ιούλιο 1922, λίγο πριν δηλαδή απ' την επέλευση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σ' αυτή, διαλαμβάνονται τα εφηβικά και νεανικά χρόνια του Πλαστήρα, η ένταξή του στο Στράτευμα, η συμμετοχή του στον Μακεδονικό και Ηπειρωτικό Αγώνα, η δράση του κατά την εθνική Εξόρμηση των Βαλκανικών Πολέμων, καθώς και η συμβολή του στις νικηφόρες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια περιγράφεται η συμμετοχή στην εκστρατεία της Ουκρανίας και τέλος η δράση του μαζί με το 5/42 Σύνταγμά του, κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στα Μέτωπα της Μικράς Ασίας.

 

Ο Β' τόμος περιλαμβάνει την περίοδο απ' τον Αύγουστο του 1922 μέχρι το τέλος της τελευταίας τετραετίας του Βενιζέλου το 1932. Σ' αυτήν γίνεται εκτενής αναφορά στα αίτια και αιτιατά της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην Επανάσταση του Πλαστήρα, στην εκτέλεση των «Εξ», στην παράδοση της εξουσίας του στους πολιτικούς, στην ανακήρυξη της Δημοκρατίας, στην πολιτική αστάθεια, στις στρατιωτικές επεμβάσεις στην πολιτική και τέλος στην τετραετία Βενιζέλου μέχρι το 1932, στον Μεσοπόλεμο.

 

Ο Γ' τόμος περιλαμβάνει την περίοδο απ' το 1933 μέχρι το θάνατο του Πλαστήρα το 1953. Σ' αυτή διαλαμβάνεται, το Κίνημα Πλαστήρα το 1933, το «Δημοκρατικό» Κίνημα του 1935, η Παλινόρθωση, η δικτατορία του Μεταξά, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, τα Δεκεμβριανά του 1944, ο Εμφύλιος, το δημοκρατικό και φιλελεύθερο άνοιγμα Πλαστήρα στις αρχές της δεκαετίας του '50 και τέλος ο θάνατός του το 1953.

 

Το βιβλίο, ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και η εποχή του, συμπληρώνεται από 80 ντοκουμέντα και 200 σπάνιες και άγνωστες φωτογραφίες, που κατανέμονται στους τρεις τόμους κατ' απόλυτη χρονολογική σειρά. Τέλος κάθε τόμος περιέχει ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, διαιρεμένη σε χρονικές περιόδους για να είναι εύχρηστη η ανεύρεση των πηγών, ενώ ο Γ' τόμος περιέχει index ονομάτων που καλύπτει και αναφέρεται σ' όλους τους τόμους.

ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ